Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Afbeeldinge Der Stadt Groningen

Availability: In stock

Gelijst € 100,00
Stad Groningen - "Kleine Haubois".
Afbeeldinge der stadt Groningen met de omliggende fortressen. In de bovenrand wapens van de provincie en stad en 7 portretten van stadhouders.
- 1652
Maat 66 - 60
Egbert Haubois, 1608-1653
reproductie

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
OR
next
Afbeeldinge Der Stadt Groningen

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Stad Groningen - "Kleine Haubois". Afbeeldinge der stadt Groningen met de omliggende fortressen. In de bovenrand wapens van de provincie en stad en 7 portretten van stadhouders.

Egbert Haubois (1608/1610-1653) was een Nederlands cartograaf en ontwikkelaar van de eerste kaart van Groningen.

Het is niet zeker of Egbert Haubois in Groningen geboren is. Wel is bekend dat hij tussen 1608 en 1610 aan de Lamme Huingastraat, de huidige Akerkstraat, woonde. Haubois heeft een opleiding tot ingenieur en vestingbouwkundige in Franeker gevolgd. In 1631 vraagt Haubois, samen met de boekhandelaar Nathanael Roman, aan het College van Burgemeesteren om een getekende kaart van de stad Groningen in koper te mogen uitsnijden en te drukken. Het College gaat akkoord en Haubois begint met landmeten en tekenen. Hij kiest ervoor om de stad in vogelvluchtperspectief te tekenen. Zodoende is er niet alleen een plattegrond, maar ook een driedimensionale weergave van de stad ontwikkeld

Aan het einde van 1631 vraagt hij de kopergraveur Jan Lubberts Langeweerd zijn tekening uit te snijden. Langeweerd graveert de tekening in 4 koperplaten. Door onenigheden over auteursrechten tussen Haubois en Roman wordt de kaart pas in 1637 uitgegeven. Van deze eerste uitgave zijn geen exemplaren bewaard gebleven. In 1640 wil Haubois een nieuwe versie van zijn kaart uitgeven. Pas drie jaar later, door gesteggel met inmiddels de erfgenamen van Roman, kan de kaart gedrukt worden. De koperplaten van de inmiddels overleden Langeweerd worden bijgewerkt. Het Zuiderdiep en de kolk bij de Noorderhaven worden toegevoegd. Haubois maakte in 1647 ook een kaart van de Pekel-A en de Pekelder venen.

In totaal worden er twintig exemplaren gedrukt, die Haubois twee jaar later aan het College aanbiedt. In 1647 wordt Haubois, samen met Isebradt Jr, stadsbouwmeester van Groningen. Tegen deze tijd woonde hij in de Folkeringestraat, de huidige Folkingestraat, waar hij in 1653 overlijdt. Na zijn dood wordt de kaart in de jaren zestig van de zeventiende eeuw nog eenmaal bijgewerkt en gedrukt. De kaart van Haubois[2][3] is tot de Kadastrale Minuutkaart uit 1830 de belangrijkste en meest betrouwbare kaart van de stad Groningen.

Additional Information

Soort reproductie