Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Groeningen

Availability: In stock

Gelijst € 240,00

uit : L'achitecture Militaire Moderne ou Fortification


Groningen

Gravure - 1648
Maat 50 - 43
Matthaeus Dogen, 1605-1672
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
OR
Groeningen

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Matthias Dogen (1605/06-1672) was een inwoner van een stad in het markgraafschap van Brandenburg, vandaag Drawsko, in de provincie van de Poolse Pommeren. We hebben weinig informatie over zijn sociaal milieu, maar we weten dat hij cursussen volgde aan de beroemde school in Leiden, de Duytsche Mathematique opgericht in 1600 door Maurits van Nassau, georganiseerd door de grote Vlaamse wiskundige en ingenieur Simon Stevin, met het doel van de opleiding wiskundigen, militaire ingenieurs en geografen land.

Heeft hij ook deelgenomen aan lessen op het fort en de hydraulica school Franeker? Hij maakt geen melding van, maar hij trad snel in dienst van de Verenigde Provinciën en werd kwartiermeester in de Admiraliteit. In deze functie stond hij in nauw contact met stadhouder Frederik Hendrik van Nassau. Toch bleef Dogen trouw gebleven aan zijn "natuurlijke vorst ', de keurvorst van Brandenburg George Willem I Hohenzollern (1595-1640) die hem in dienst nam als diplomatiek agent en aan wie Dogen informatie zond over de evenementen die plaatsvonden in Amsterdam.

In 1640 Dogen hernieuwde zijn trouw aan zijn zoon en opvolger, Frederik Willem (1620-1688), die zijn banden versterkt met de Verenigde Provinciën, toen hij trouwde met Louise van Oranje-Nassau, de dochter van Frederik Hendrik van Nassau in 1646.

Additional Information

Soort origineel