Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Slag bij Heiligerlee(verkocht)

Availability: In stock

Gelijst € 425,00
Pilgna ad Hiligerlaeum, Albano Gubernatore 1568
Kopergravure - 1638
Maat 65 - 54
Johan Wilhelm Bauer, 1600-1640
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
OR
next
Slag bij Heiligerlee(verkocht)

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

De Slag bij Heiligerlee op 23 mei 1568 eindigde met de eerste overwinning van de opstandelingen in de Tachtigjarige Oorlog. De veldslag vond plaats bij het plaatsje Heiligerlee nabij Winschoten in de provincie Groningen.

• Staatsgezinden: 3900 man infanterie en 200 man cavalerie, geleid door graaf Lodewijk van Nassau en graaf Adolf van Nassau, voornamelijk bestaande uit huurlingen en een kleine groep getrouwe troepen uit Duitsland. De aantallen staatsgezinde troepen worden niet eenduidig in de bronnen weergegeven. Mogelijk gaat het om (veel) minder troepen.

• Spaansgezinden: 3200 man infanterie en 200 man cavalerie, geleid door de stadhouder van Groningen, Jean de Ligne, graaf van Arenberg.

Deze slag was de eerste succesvolle actie van de Nederlandse opstand.

Het effect van de slag bij Heiligerlee was beperkt. Door de op deze slag volgende nederlaag in de slag bij Jemmingen leverde de overwinning geen strategisch voordeel op. De overwinnaars van de slag bij Heiligerlee werden bij Jemgum grotendeels in de pan gehakt. Graaf Lodewijk kon op het laatste moment ontkomen door de Eems over te zwemmen, om zo terug te keren bij zijn beginpunt Emden. Het veroverde gebied was zeer tijdelijk in handen van Willem van Oranje geweest, de aanval op Groningen was mislukt, zijn broer Adolf was gesneuveld en van zijn leger was zo goed als niets meer over.

Johann Wilhelm Baur, ( Straatsburg , 31 mei 1607 - Wenen , januari 1640) was een Duitse graveur , etser en miniatuur schilder. Hij is bekend voor een reeks illustraties van Ovidius 's Metamorfosen .

Additional Information

Soort origineel