Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Sint Walburgkerk Groningen

Availability: Out of stock

Los € 15,00
Houtgravure - ca. 1880
Maat 16 - 11
P.H. Witkamp, 1816-1892
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
Sint Walburgkerk Groningen

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Uit: Geschiedenis van de zeventien Nederlanden

Pieter Harmen Witkamp (Amsterdam, 30 oktober 1816 – Wijchen, 8 januari 1892) was een Nederlandse onderwijzer, autodidact, cartograaf en bouwkundige.

Witkamp deed eerst een opleiding tot goudsmid, vervolgens werd hij kwekeling op een openbare school en werd aangesteld als hoofdonderwijzer aan de School der Hersteld Lutherse Gemeente. Hij was een autodidact en alleskunner.

Niet lang hierna gaf Witkamp zijn betrekking op om zich geheel te wijden aan de letterkunde. Een van zijn eerste publicaties was in de Álmanak voor het schone en het goede; enige tijd later kwam hij in aanraking met uitgever J.H. Laarman, voor wie hij schreef in de Aardbol, de Honingbij, de Agenda, enz. Toen het plan voor de aanleg van het Oosterspoor werd opgevat stelde Witkamp de projecten samen. Op 13 februari 1858 begon hij met Dr. Sarphati aan de verjongingskuur van het oude Amsterdam. Witkamp was begiftigd met de Orde van de Eikenkroon, schreef het boekwerk Geschiedenis van de zeventien Nederlanden en was een begaafd cartograaf. Hij was lid van het Koninklijk Nederlands Aardrijkskundig Genootschap, schreef een aardrijkskundig woordenboek en ontwierp talloze kaarten en atlassen

 

Additional Information

Soort origineel