Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Reductie Groningen

Availability: Out of stock

Gelijst € 325,00
Gravure - 1610
Maat 49 - 42
Jan Janszoon Orlers, 1570-1646
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
Reductie Groningen

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Uit: Den Nassauschen lauren-crans 1610 Beschrijvinghe ende af-beeldinge van alle de victorien, so te water als te lande die Godt Almachtich de Eedele Hooch-mogende heeren staaten der Vereenichde Neder-landen…..... tot Leyden door Jan Janszoon Orlers en Henrick van Haestens.

Met de Reductie van Groningen wordt gedoeld op de capitulatie van stad Groningen voor het leger van prins Maurits van Oranje en Willem Lodewijk van Nassau-Dillenburg op 22 juli 1594. Dit betekende het einde van de Spaanse overheersing en tegelijk de aansluiting van de stad bij de Republiek, waarbij de stad werd samengevoegd met de Ommelanden. Het woord reductie komt uit het Latijn (reductio) en betekent het terugbrengen, dus de terugkeer naar de Republiek. Het feitelijke beleg van Groningen duurde maar twee maanden, maar daaraan vooraf ging een periode van ruim vijf jaar waarin alle toegangswegen tot de stad een voor een werden ingenomen.

De reductie vormde de feitelijke alteratie van stad en Ommelanden; de overgang naar het nieuwe protestantse bewind werd gevolgd door de onteigening van alle bezittingen van de rooms-katholieken.

Additional Information

Soort origineel