Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

De Wintgot uitgebuldert

Availability: In stock

Gelijst € 145,00
De Wintgot, uytgebuldert hebbende, laat niet dan rampen na.
In de lucht Jupiter en Mercurius omgeven door wolken; op den voorgrond zit een man al bikkende op een molensteen; 'k Bik dat ik zwiet, naast hem links een man die een plank doorboort: 'k Boor-eel; een man die zijn gevoeg doende, roept Fay. Met vers in 4 kol. (Vermoedelijk een spotprent op leden der fam.Bicker (van Zwieten), Boreel e.a. die zich welligt in den windhandel lieten meeslepen.
Kopergravure, 1770. Gr.-A4
Deze hoogst belangrijke en geestige prenten en tekst uit "Tafereel der Dwaasheid" handelende over de Windhandel van 1720

Maat 28 - 18

origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
OR
De Wintgot uitgebuldert

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

De Windhandel van 1720 is een grote internationale speculatie-epidemie, begonnen in Frankrijk en overgeslagen naar Nederland. Deze breidt zich snel uit, zodat er in de meeste steden in de Nederlanden zogenaamde compagnieën worden opgericht die tot doel hebben het uitgeven van actiën of aandelen. De handel in aandelen waarvan de levendigheid groteske vormen aanneemt, wordt uitsluitend gedreven omwille van die handel zelf en de waarde van de aandelen berust dus eigenlijk op gebakken lucht.

Additional Information

Soort origineel