Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Vlaaikensgang Antwerpen

Availability: Out of stock

Los € 85,00
Ets - ca. 1920
Maat 15 - 20
Pol Dom, 1885-1978
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
Vlaaikensgang Antwerpen

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Pol Dom werd geboren als Paulus Ludovicus Carolus Dom in Antwerpen, alwaar hij, na het lagere en middelbare onderwijs, ging studeren aan de Koninklijke Academie voor Schone Kunsten. Vanwege het opener kunstklimaat in Nederland, vestigde hij zich in 1909 voor enige jaren in Nederland om in de Eerste Wereldoorlog zich definitief in Den Haag te vestigen. Rond 1920 was zijn adres Koninginnelaan 51 in Rijswijk.

Dom stond bekend om zijn veelzijdigheid. Hij beoefende de schilderkunst en was graficus, politiek tekenaar en portretschilder. Als schilder had Dom vanuit België het stemmige naturalisme in Nederland geïntroduceerd.

Kinderen kunnen zijn werk als illustrator en boekbandontwerper herkennen in de boeken van onder meer Kruimeltje uit 1923 van Chris van Abkoude, en De Kameleon (1949) van Hotze de Roos. Hij illustreerde honderden kinderboeken.

De Vlaaikensgang - of de Vlaeykensgang, zo u wil - is een pareltje. Een Antwerpse straat waar de tijd stil is blijven staan. Dat weten ook de stadsgidsen, die er graag met een bende toeristen komen flaneren. Vergelijk de foto uit de oude doos met de nieuwe maar. Veel is er niet veranderd. Al wie door het poortje aan de Oude Koornmarkt 16 stapt, wandelt een andere wereld in. Een oase van rust en geborgenheid. De gang dateert uit het jaar 1591. Daarvoor was de plek al deel van de Antwerpse geschiedenis. Waar zich nu de verbreding bevindt, stond in de vijftiende eeuw het gasthof De Roode Schild.

Niklaas Rockox en zijn echtgenote Margareta de Brueckere baatten de herberg uit. Zij waren de overgrootouders van Nicolaas Rockox, de bekende burgemeester en persoonlijke vriend van meesterschilder Rubens. Mocht u het nog niet gedaan hebben: breng eens een bezoekje aan het Rockoxhuis. Echt de moeite waard. Maar goed, we dwalen af. De Vlaaikensgang, dus. Waar komt de naam vandaan? Alle bestaande versies verwijzen naar een vlaaien- en wafelhuis, dat in de gang van de schoenmakers was gelegen.

In de Vlaaikensgang woonden inderdaad schoenmakers, die ook de noodklok van de kathedraal moesten luiden. Als er gevaar dreigde, waren er genoeg manschappen nodig om de loodzware klok in beweging te kunnen brengen. De schoenmakers, die - zoals het spreekwoord zegt - steeds bij hun leest blijven, werden met deze opdracht opgezadeld. Want zij woonden vlakbij de kathedraal. Het is bijna niet te geloven dat er in de jaren zestig plannen bestonden om dit idyllische steegje te slopen en er een parking neer te zetten. De Vlaaikensgang werd in 1969 van de ondergang gered toen antiquair Axel Vervoordt dit historische stukje Antwerpen kocht.

Hij bracht er enkele jaren zijn zaak in onder. Het antiek en de eeuwenoude steeg versmolten als geen ander. De jongste decennia bloeit de Vlaaikensgang weer helemaal op. Met restaurants waar het gezellig vertoeven is, toeristen die zich vol verbazing staan te vergapen aan de smalle steegjes en Antwerpenaars, die er in de zomer graag in alle stilte naar de beiaardconcerten komen luisteren.

Additional Information

Soort origineel