Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Een peerle dient bij nacht gekocht,

Availability: Out of stock

Los € 15,00

Een peerle dient bij nacht gekocht, geen vrijster by de keers gesocht.


uit: Spiegel van den ouden en nieuwen tydt.


van: Jacob Cats 1577-1660

Kopergravure - 1859
Maat 18 - 14
Jan Willem Kaiser, 1813-1900
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
Een peerle dient bij nacht gekocht,

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Alle de wercken van Jacob Cats bezorgd door Dr. J. Van Vloten, hoogleeraar te Deventer met ruim 400 platen op staal gebracht door J.W. Kaiser. Zwolle, de erven J.J. Tijl 1859.

Spiegel van den ouden en nieuwen tydt, bestaande uyt Spreekwoorden, onltleent van de voorige en jegenwoordige Eeuwe, verlustiget door meenigte van Sinnebeelden, met Gedichten en Prenten daar op passende. Vermeerdert met groote meenigte van Spreekwoorden door geheel het Werk met byvoeginge van nieuwe Platen en gedichten: alles in de nederlandsche Tale ten gerieve van de liefhebbers der zelver. Door Jacob Cats Den lesten druk, van nieuws oversien en gecorrigeert, en van veel Drukfauten verbetert. Elke Spiegele hem selven.

Jacob Cats (Brouwershaven, 10 november 1577 – Den Haag, 12 september 1660) was een Nederlands dichter, jurist en politicus. Cats is ook bekend onder de naam Vader Cats, door zijn veelal didactische gedichten

Johann Wilhelm (Jan Willem) Kaiser (Amsterdam, 5 januari 1813 – Leiden, 29 november 1900) was een Nederlands kunstenaar. Hij was een kind uit een gezin van negen van Duitse immigranten. Zijn oudere broer Friedrich werd bekend als hoogleraar sterrenkunde in Leiden.

In 1827 ging hij les volgen aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten in Amsterdam, waar hij later docent werd en in 1859, als opvolger van zijn Franse leermeester Benoit Taurel, directeur van de graveerschool. Hij was vanaf de oprichting van de Rijksakademie in 1870 hoogleraar. In 1873 werd hij tevens directeur van het Rijksmuseum. Beide functies hield hij aan tot zijn pensioen in 1883.

Van werken van Kaiser is niet veel bekend, afgezien van illustraties van boekuitgaven (onder andere de Camera Obscura). Filatelisten kennen hem echter als de ontwerper en graveur van de eerste Nederlandse postzegel, waarvoor hij de opdracht kreeg in 1851. Ook voor de tweede uitgifte uit 1864 werd Kaiser aangezocht een portret van koning Willem III te graveren tot postzegel evenals de eerste postzegel van Nederlands-Indië. Hij kreeg ook enkele opdrachten uit andere landen.

Additional Information

Soort origineel