Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Henri Daniel Guyot

Availability: Out of stock

Los € 35,00
Ets - ca. 1785
Maat 10 - 16
Reinier Vinkeles, 1741-1816
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
Henri Daniel Guyot

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Henri Daniel Guyot (Blegny, 25 november 1753 - Groningen, 10 januari 1828) was predikant van de Waalse gemeente in Groningen.

Hij werd geboren in Trois Fontaine, een gehucht vlakbij het dorp Blegny, ten noordoosten van Luik. Hij studeerde aan de hogeschool te Franeker. Vanaf 1777 was hij predikant van de Waalse gemeente in Groningen. In 1781 verhuisde hij naar die stad.

Hij vond onderwijs voor doven belangrijk. Daarom richtte hij op 14 april 1790 samen met Hora Siccama, Van Olst en Van Calcar in Groningen het eerste Instituut voor Doven in Nederland op.

In het begin waren er slechts 14 leerlingen. Guyot stond als leraar zelf voor de klas. De eerste jaren werd in kleine panden les gegeven, achtereenvolgens aan de Brugstraat, de Oude Ebbingstraat en de Turftorenstraat.

In 1808 moest de school door een flinke toename van het aantal leerlingen een groter pand zoeken. In eerste instantie werd een verhuizing naar Haarlem overwogen. Dankzij steun van de provincie en de stad Groningen werd de school aan het westelijke gedeelte van de Ossenmarkt (nu het Guyotplein) gevestigd. De woningen werden omgebouwd tot een internaat voor jongens en meisjes in 1819, 1822 en 1838. Om het instituut te kunnen bekostigen werden afdelingen in het hele land geopend. Guyot werkte tot aan zijn dood voor zijn instituut. Opvolger was zijn zoon Dr. Charles Guyot, die tot 1854 werkte.

In de herfst van 1815 kreeg Guyot volledige erkenning voor zijn werk van Koning Willem I. Bij koninklijke Besluit werd hij tot lid van de faculteit der Letteren en Wijsbegeerte van de Rijksuniversiteit Groningen benoemd, waardoor hij zich hoogleraar mocht noemen. Een jaar eerder was hem al de titel professor honorarius verleend. Verder kreeg hij een koninklijke onderscheiding en werd hij ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw. Ook werd in 1829 voor hem een monument opgericht op het Guyotplein in Groningen.

Reinier Vinkeles (Amsterdam, 12 januari 1741 - aldaar, 30 januari 1816) Vinkeles begon als leerling bij Jan Punt. Hij trad in 1762 toe tot de Amsterdamse Stadstekenacademie en werd in 1765 een van haar bestuurders. Een andere bestuurder was de architect Jacob Otten Husly. In hetzelfde jaar reisde hij naar Brabant met Jurriaen Andriessen en Izaak Schmidt.

In 1770 vertrok Vinkeles naar Parijs, waar hij studeerde bij Jacques-Philippe Le Bas en de Nederlandse kunstenaars Hermanus Numan en Izaak de Wit ontmoette. Een jaar later ging Vinkeles blijvend terug naar Amsterdam en begon talloze toneel- en boekillustraties, historische prenten, topografische scènes, portretgravures, schilderijreproducties enzovoorts te produceren. Datzelfde jaar werd hij uitgenodigd door Catharina de Grote van Rusland om directeur van de Sint-Petersburgse Kunstacademie te worden, maar hij weigerde dit.

De stijl van Vinkeles was in het begin tamelijk barok, tendeerde later naar het classicisme en werd daarna weer meer natuurgetrouw.

Zijn latere werk voor uitgaven als Kok's Vaderlandsch Woordenboek, het Vervolg van Wagenaar en andere dergelijke werken, maar ook zijn vele stadsgezichten en landschappen, zijn daarnaast van historisch belang.

Additional Information

Soort origineel