Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Bartholomeus Morillus Hispalensis

Availability: In stock

Los € 140,00
Bartolome Esteban Murillo
Kopergravure - 1682
Maat 25 - 36
Collin Richards, 1626-1687
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
OR
Bartholomeus Morillus Hispalensis

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Bartolomé Esteban Murillo (Sevilla, 1 januari 1618 – Sevilla, 3 april 1682) was een Spaans kunstschilder die veel religieuze werken schilderde, waarbij hij vooral vreedzame scènes uitbeeldde. Behalve in zijn thuisstad Sevilla was hij ook bekend in Engeland en elders in Europa.

Murillo werd geboren in Sevilla in 1618 als veertiende zoon van een kapper. Hij vertrok in 1639 uit Sevilla en ging wonen in Cádiz. Hier ging hij niet bij een leermeester in de leer, maar bleef hij onafhankelijk. Waarschijnlijk is Murillo in de jaren veertig van de 17e eeuw in Madrid geweest, waar hij Velázquez ontmoette en werken van onder andere Titiaan, Van Dyck en Rubens heeft gezien in de koninklijke collectie. Na dit bezoek veranderde zijn stijl sterk, waardoor zijn werk, dat meestal ongedateerd is, chronologisch ingedeeld kan worden.

In 1682 begon hij sinds lange tijd weer aan een opdracht buiten het klooster, in een kerk in Cádiz. Tijdens het schilderen viel hij van een steiger en hij werd zwaargewond afgevoerd naar Sevilla, waar hij enkele uren later stierf. Hij liet zijn gehele vermogen na aan de religieuze groepen waar hij lid van was.

Sommige doeken bevinden zich nog steeds in kerken zoals in de Kathedraal van Sevilla in Sevilla. In de tweede kapel van de linkerzijbeuk hangt het schilderij 'Doop van Christus'. Ook hangt er in het kerkje van Machelen in Oost-Vlaanderen een doek van hem.

De schilderstijl van Bartolomé Murillo behoort tot de Barok. Zijn werken, vooral zijn Madonna's, kenmerken zich door een wat zoete sfeer, waarmee hij veel succes had en tot in de negentiende eeuw werd nagevolgd.

In de 19e eeuw was Murillo een van de meest geliefde Europese schilders, Zijn werk bracht meer geld op dan dat van Rembrandt of Vermeer. In de 20e eeuw taande de belangstelling voor zijn schilderijen en werden zij "te zoet" gevonden[1]. Murillo's werden veel vervalst en de schilderijen werden ook in stukken gesneden op meer op te kunnen brengen. Hoewel Murillo alleen werkte zijn er ook navolgers

Additional Information

Soort origineel