Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Stavoren

Availability: Out of stock

Los € 95,00
Gravure - 1588
Maat 22 - 22
Braun en Hogenberg
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
Stavoren

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Stadsplattegrond van Stavoren met de titel: Stavria, vulgo Stavere. Frisiae Op. in Stricto maris australis, cui Zudersee nomen situm. Het betreft een stadskaart uit de atlas van Braun en Hogenberg uit 1588. Zij baseerden hun atlassen op het werk van de bekende cartograaf Jacob van Deventer.

Frans Hogenberg sympathiseerde met de hervorming en vluchtte van Antwerpen naar Duitsland. In Keulen richtte Hogenberg een cartografische drukkerij-uitgeverij op. Samen met Georg Braun, kanunnik van de Dom van Keulen, die de atlas samenstelde en van commentaar voorzag en zijn zoon Abraham Hogenberg gaf hij het stadsgezichtenboek Civitates Orbis Terrarum uit. Dit boek sloeg aan in Duitsland en raakte later overal bekend. Het zesde en laatste deel verscheen in 1618.

Het is de grootste verzameling plattegronden en illustraties die ooit is verschenen. Het boek is ontstaan tussen 1572 en 1618 en bevat 546 kaarten en stadsgezichten van alle belangrijke steden in Europa en steden in Azië, Afrika en Latijns-Amerika. Ruim honderd kunstenaars en cartografen hebben meegewerkt aan deze atlas, die niet alleen plattegronden van steden laat zien maar ook afbeeldingen van mensen in hun landelijke kleding, schepen en topografische afbeeldingen van stad en land. De atlas was bedoeld als gids voor de in 1570 verschenen wereldatlas Theatrum Orbis Terrarum van Abraham Ortelius die inderdaad een aantal bladen voor zijn wereldatlas gebruikt heeft.

Additional Information

Soort origineel