Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Les Fioretti

Availability: Out of stock

Los € 25,00

Uit:La gravure sur bois moderne de l’occident 1928
Roger Avermaete


Standaardwerk over de geschiedenis van de houtsnede van west-europa in het eerste kwart van de 20 ste eeuw.


Antwerpse schrijver Roger Avermaete (Antwerpen, 1893 - Antwerpen, 1988), een van de laatste Fransschrijvende Vlamingen. Beroepshalve was hij verbonden aan de Commissie van Openbare Onderstand te Antwerpen, waarvan hij secretaris was van 1945 tot aan zijn pensioen. Roger Avermaete was dichter, romanschrijver en bezieler van de Franstalige uitgeverij Les Editions Lumière, die hij in 1925 te Antwerpen oprichtte.


Cliche houtsnede - 1928
Maat 15 - 19
Émile Bernard, 1868-1941
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
Les Fioretti

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Émile Bernard (Rijsel, 28 april 1868 - Parijs, 16 april 1941) was een Franse symbolistische kunstschilder en schrijver

Émiles vader was een textielindustrieel. De familie ging naar Parijs toen Émile 10 jaar oud was. In 1884 volgde hij een opleiding aan de École des Beaux Arts in Parijs en raakte bevriend met Louis Anquetin en Henri de Toulouse-Lautrec. Vanwege insubordinatie moet hij in 1886 de École des Beaux-Arts verlaten. Vervolgens trok hij te voet door Normandië en Bretagne. In Concarneau ontmoette hij Émile Schuffenecker, die hem een aanbevelingsbrief gaf voor Paul Gauguin aan de Pont-Aven.

In de winter van 1886-1887 ontmoette Émile Van Gogh. In dezelfde tijd ging hij pointillistisch schilderen. Zowel in het werk van Van Gogh als Bernard is de invloed van de Japanse prentkunst (Ukiyo-e) duidelijk zichtbaar[bron?]. In het voorjaar van 1887 toog Émile opnieuw naar Normandië en Bretagne, waar hij twee maanden in de herberg van Mme Lemasson in Saint-Briac-sur-Mer verbleef alvorens terug te keren naar Pont-Aven.

Émile ontmoette Gauguin voor het eerst echt in augustus 1888 in Pont-Aven, waarna beiden zich toelegden op het synthetisme, een vorm van schilderen die vooral wordt gekenmerkt door eenvoudige en duidelijke vormen en een beperkt kleurenassortiment. In 1891 ontstond er tussen hen echter een definitieve breuk, omdat Émile vond dat Gauguin de eer teveel aan zichzelf hield voor de vernieuwingen binnen Pont-Aven.

In 1893 kreeg Émile Bernard van zijn beschermheer Antoine de La Rochefoucauld financiële ondersteuning om naar Egypte af te reizen, waar Bernard vervolgens tien jaar bleef en ook trouwde. Toen hij in 1904 terugkeerde naar Frankrijk, ontmoette hij Paul Cézanne in Aix-en-Provence. De rest van zijn leven bracht Bernard grotendeels door in Parijs in het gezelschap van zijn trouwste vrienden. In 1932 maakte Bernard een apart schilderij voor Anquetin als teken van bewondering.

Bernard overleed op 72-jarige leeftijd in zijn eigen atelier in Île Saint-Louis.

Additional Information

Soort origineel