Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

La Frise

Availability: Out of stock

Gelijst € 325,00
Gravure - 1713
Maat 48,5 - 42,5
Pieter van der Aa, 1659-1733
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
La Frise

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Friesland; Pieter van der Aa - La frise suivant les Nouvelles Observations - 1713

Kopergravure verschenen in "Nouvel Atlas tres exact et fort commode pour toutes sortes de Personnes (...) Uitgegeven in Leiden door Pieter van der Aa 1713.

Pieter van der Aa (Leiden, 1659 - aldaar, augustus 1733) was een Nederlandse cartograaf en drukker die bekend werd door de vervaardiging van kaarten en atlassen. Sommige van zijn meest populaire kaarten zijn van het Afrikaanse continent, waarbij hij landen als Marokko en Madagaskar gedetailleerd weergaf.

De spreuk ‘jong geleerd is oud gedaan’ gaat zeker op voor deze drukker en uitgever. Op elfjarige leeftijd werd hij als leerling opgenomen in het Leidse boekverkopersgilde. Tien jaar later, 21 jaar oud, had hij een eigen uitgeverij, boekhandel en veilinghuis waaruit mag blijken dat het deze drukker en uitgever zakelijk voor de wind ging. Tussen 1682 en 1733 produceerde hij een enorme hoeveelheid drukwerk waarvan de kwantiteit meestal prevaleerde boven de kwaliteit. Atlassen, reisbeschrijvingen en stedeboeken verschenen in grote oplagen.

Hij maakte bij zijn uitgaven veelvuldig gebruik van de mogelijkheid van publieke intekening. Of het publiek daarmee altijd wel zo voordelig uit was als hij voorspiegelde, kan in twijfel worden getrokken. Soms werden zijn uitgaven door collega-boekverkopers beneden de intekenprijs verkocht. In 1727 publiceerde Gijsbert Tijssens in Amsterdam een satirisch blijspel 'De belaghelijke intekenaars, of de nieuwe inventie der boekverkopers' (KB 848 F39), waarin een intekencampagne voor een door Van der Aa uitgegeven verzameling van reisboeken wordt gehekeld.

Een mooi voorbeeld van zijn werk is te vinden in de bibliotheek van de Universiteit van Amsterdam: Les XVII provinces du Païs-Bas, een wandkaart in 9 bladen, tezamen 132 x 168 cm uit 1720

Het geslacht Aa is een orchidee die naar de cartograaf en drukker Pieter van der Aa is vernoemd door de Duitse botanicus Heinrich Gustav Reichenbach. Het verhaal hiervan wil dat dit gebeurde omdat hij in 1698 het boek Paradisus Batavus van de Duits-Nederlandse botanicus Paul Hermann (na diens overlijden in 1695) drukte. In dit boek werd voor het eerst de kweekmethode van een orchidee (Brassavola nodosa) uitgelegd. Deze toeschrijving staat echter ter discussie. Reichenbach kan evengoed dit geslacht Aabenoemd hebben opdat het steeds bovenaan alfabetische lijsten zou terechtkomen.

Additional Information

Soort origineel