Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

De Leidsche peurder

Availability: Out of stock

Los € 25,00
Houtgravure - 1841
Maat 16 - 17
Henry Brown, 1916-1870
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
De Leidsche peurder

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Henry Brown, die het grootste deel van zijn werkzame leven in Brussel en Antwerpen actief was, werd in 1840 benoemd tot directeur van de Koninklijke Graveurschool te Den Haag. Nadat deze school in 1841 werd opgeheven, keerde hij terug naar Antwerpen.

De Leidse peueraar (peurder, iemand die vist met een peur, een verzwaarde lijn waaraan een tros wormen geknoopt is). Man met hengel zittend aan de waterkant. Genummerd: 32. Illustratie in het boek 'De Nederlanden: karakterschetsen, kleederdrachten, houding en voorkomen van verschillende standen', een boek met karakterschetsen, beroepen en klederdrachten van Nederlandse volkstypen uit 1841.

,b>peuren, (ook peueren) vis, in het bijzonder aal en paling, vangen met peur (vistuig bestaande uit een lijn waaraan vanonderen een tros van aan draden geregen wormen is bevestigd met een stukje lood als gewicht. De peur werd aan een stokje vastgemaakt en bij het vissen op en neer bewogen). De Leidse vorm is peuren; in Groningen, Kempen en Land van Waas, opmerkelijk genoeg ook in Leimuiden (vlakbij Leiden), is de vorm poren, doch volgens Kiliaan is peuren de Vlaamse vorm, ook in Vlaanderen [1865-1870]. Het woord komt voor bij de West-Vlaamse schrijver Stijn Streuvels, Vlaschaard (p. 118): "een vent die bij nachte uitging om paling te peuren in de Schelde". In het woordenboek van Schuermans vindt men ook samenstellingen als peurbak, peurbootje en andere en de afleiding peurder ‘die peurt’, en in West-Vlaanderen [1895] s.v. peurijzer ‘peurstok’ om paling te peuren (zie verder de etymologische woordenboeken). Jaarlijks wordt te Leiden in augustus de z.g. peurbakkentocht georganiseerd, waarbij de Leidenaren in zelfgemaakte of zelfontworpen vaartuigen door de Leidse grachten mogen varen. Aan het orgineelste ontwerp wordt een prijs toegekend. Beets (1901): als iemand bij een oploop of zoo, vraagt: wat is daar aan de hand, antwoordt men te Leiden wel: Daar is een kindje door een peurschuitje overreden en allebei zen beentjes verbrand. || Zeg Co. Peurt jouw vent nog altijd? (bandopname).

Additional Information

Soort origineel