Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

De kampen leeg (verkocht)

Availability: Out of stock

Gelijst verkocht
Litho - 1929
Maat 26 - 48
Jan Altink, 1885-1971
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
De kampen leeg (verkocht)

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Uit: Nunerkes van Jan Boer originele uitgave 1929 oplage 400

Druk H.N.Werkman        Litho’s  Jan Altink

Altink was ien 1919 ain van de oprichters van Kunstkring De Ploeg. Van schriever Jan Boer kwam ien 1929 de gedichtenbundel 'Nunerkes' oet mit doarien kriettaikens van Jan Altink. De gedichten van Jan Boer hemmen ien dizze bundel din ook t expressieve van de schilders van De Ploeg, ien n poar streken wordt t Grunneger landschop vastlegd.  Boer het nog n moal mit Altink soamenwaarkt veur de bundel 'Vonken van 't verleden' (1937).

Jan Boer (Rottum, 1899-1983) volgde een opleiding als onderwijzer. Dat vak oefende hij ook uit. Later werd hij directeur van de kweekschool in Meppel (1946) en gemeentelijk onderwijsinspecteur in Groningen (1949).

Reeds als kwekeling schreef hij gedichten in het Hogelands. Zijn eerste publicatie verscheen in het Tijdschrift Groningen in 1917.,/p>

In 1947 was hij een van de initiatiefnemers voor het nieuwe Groningen, Letterkundig Tijdschrift en stond hij aan de wieg van andere tijdschriften, o.a. 't Swieniegeltje. Ook was hij voorzitter van de in 1956 opgerichte Schrieverskring.

Jan Boer schreef behalve poëzie ook toneelstukken en verhalen onder meer in dagbladen. Ook schreef hij essays over de verhouding tussen het Gronings en het Nederlands. Zijn twee boekjes met Groninger humor bleken zeer succesvol. Verder werkte hij mee aan de vertaling van de bijbel, psalmen en gezangen.

In 1956 ontving Boer de Hendrik de Vriesprijs van de stad Groningen. Kunstenaars van naam werkten samen met Boer. "Ploeg"-lid Jan Altink leverde de krijttekeningen voor zijn eerste dichtbundel Nunerkens.

Jan Altink (Groningen, 21 oktober 1885 - aldaar, 6 december 1971) was een der veelzijdigste schilders uit het Hollandse Expressionisme. Hij stamde uit een veehoudersgezin en kreeg zo zijn voorkeur voor het plattelandsleven mee. Niettemin werkte hij ook in Keulen en Hamburg, aan de Italiaanse Riviera en in Zwitserland.

Toen hij 15 jaar werd, liet hij zich inschrijven aan de Academie Minerva in zijn geboortestad. Hij bleef er opleiding volgen tot 1907. Tot zijn vroegste opleiders hoorden F.H. Bach en D. De Vries Lam.

In 1915 startte hij een zelfstandig reclamebureau. Drie jaar later stond hij op het voorplan bij de oprichting van de bekende Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg. In 1921 werd hij er de secretaris van en meermaals trad hij op als jurylid bij de exposities van de kring.

Beïnvloed door de 5 jaar jongere Jan Wiegers gaf Altink, in 1924, het Groningse Oerprovincialisme op en nam hij het heftiger kleurenpalet van het Expressionisme over, toch emotioneel ingetogen verbonden blijvend aan het Groningse landschap.

Vanaf 1934 werd hij zelf leraar aan de Groningse Academie. Hij ontwierp ook exlibris en in ieder geval een boekband voor uitgever Bosch en Keunig in 1937 (Vonken van het verleden).

In 1955 kreeg hij, omwille van zijn indrukwekkende kunstprestatie, de Culturele prijs van de provincie Groningen.

Enkele van zijn leerlingen waren D. Meedema, E. J. Scheffers, K. J. Woltil, E. Wieringa, Remko J. Watjes, A. H. Plaisier, Marten Klompien, W. Hoving, Ruurd Elzer

 

Additional Information

Soort origineel