Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Arrestatie van Casper de Robles(verkocht)

Availability: In stock

Gelijst verkocht
Arrestatie van Casper de Robles op de Grote markt te Groningen 1576
kopergravure - 1587
Maat 50 - 44
Frans Hogenberg, 1535-1590
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
OR
Arrestatie van Casper de Robles(verkocht)

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Caspar de Robles en Leyte of Gaspard di Robles (Porto, 1527 - Antwerpen, 1585) ook wel Billy in Artesië genoemd, was stadhouder van Friesland, Groningen en Drenthe aan het begin van de Tachtigjarige Oorlog (regeerperiode: november 1573 - 1576; 1568 - 1573 was Robles al plaatsvervangend stadhouder geweest).

De Robles kon met gemak de opstand van de Friese steden neerslaan. In tegenstelling tot Holland had Friesland slechts kleine steden die ook vaak geen verdedigingswerken hadden. In mei 1572 versloeg hij een Geuzenmacht van 6000 man in de slag bij Stavoren; Bolsward, Sneek en Franeker, die zich al voor de prins van Oranje hadden verklaard, gaven zich daarop over aan de koninklijke troepen.

Hij ondersteunde Fadrique Álvarez de Toledo met iets minder dan 1000 Waalse soldaten tijdens het beleg van Haarlem. Op of rond 23 mei 1573 raakte hij lichtgewond door een zogenaamd roerschot. In november 1573 werd Robles benoemd tot stadhouder en kapitein-generaal van Friesland, Groningen en Drenthe.

In de loop der jaren werd De Robles steeds meer gehaat, door vriend en vijand. De Spaanse soldaten ontvingen al maanden geen soldij en waren erg ontevreden en hij vroeg Alva om een vergoeding voor zijn werk. In 1576 ging hij naar Groningen om de gemoederen te sussen, maar werd gevangengenomen door zijn eigen soldaten toen Spanje bankroet werd verklaard. Dat was het einde van de macht van Caspar de Robles in het noorden van de Lage Landen.

Frans Hogenberg (Mechelen, 1535 – Keulen, 1590) was een Vlaams cartograaFrans Hogenberg sympathiseerde met de Hervorming en vluchtte van Antwerpen naar Duitsland. Te Keulen richtte Hogenberg een cartografische drukkerij-uitgeverij op. Samen met Georg Braun, kanunnik van de Dom van Keulen en zijn zoon Abraham Hogenberg gaf hij in 1572 het stadsgezichtenboek Civitates Orbis Terrarum uit. Dit boek sloeg aan in Duitsland en raakte wijd bekend. Met de uitgave stimuleerden Braun en Hogenberg waarschijnlijk belangstelling voor andere latere aardrijkskundige uitgaven. Het zesde en laatste deel verscheen van deze stedenatlas verscheen in 1618.

Naast de atlassen gaf Frans Hogenberg ook een reeks historische prenten uit. Deze stellen historische gebeurtenissen voor, waaronder vele uit de Tachtigjarige Oorlog.

Additional Information

Soort origineel