Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

lijstenmakerij

 

 

 

Lijst aan huis

 

Heeft u een werk dat u wilt laten inlijsten maar geen tijd om in de winkel langs te komen? Maak dan een afspraak via www.lijstaanhuis.nl. Wij komen bij u langs voor advies en zorgen ook voor vervoer van het werk naar de werkplaats. Zodra het werk is ingelijst brengen we het weer bij u thuis.

 

 

www.lijstaanhuis.nl

 

Algemeen.

Bijna een eeuw hebben wij als firma Ongering ervaring met het inlijsten van zeer verschillend werk.

Met onze verworven deskundigheid vinden we het elke keer weer boeiend om te zien wat onze klanten brengen. Of het nu Kunst met een grote K is of met een kleine k, het overleggen en adviseren blijft voor ons het belangrijkste, waarna aan ons de uitdaging om het werk optimaal en op unieke wijze uit te laten uitkomen. Als je het omlijste werk dan tot tevredenheid van de klant aflevert geeft dit veel voldoening.

Omdat inlijsten vaak meer is dan het kiezen en aanbrengen van de lijst, willen we u graag inleiden in enkele van de keuzes waar u mee te maken kunt krijgen: de lijst zelf, de passe-partout, het type glas. Ook enige informatie over het vlak maken van papier, restaureren en opspannen willen we u niet onthouden. Maar voor alles geldt: in principe kan elke maat geleverd worden. Normaal gesproken duurt het anderhalve week voordat Uw lijstwerk klaar is. Afhankelijk van de grootte van de opdracht of het bestellen van speciale lijsten of buitenmaten spieramen kan het iets langer duren. Of mocht U een spoedopdracht hebben en het materiaal is aanwezig, dan is het zeker geen uitzondering dat het inlijsten in 1 of 2 dagen klaar is.

 

winkel en lijsten winkel en lijsten

 

De lijst.

We hebben veel lijsten op voorraad van modern tot klassiek. Dat wil zeggen als lengte, want elke lijst wordt op maat gemaakt afhankelijk van uw kunstwerk en wens. Speciale houten lijsten moeten besteld worden, aluminium lijsten kunnen alleen door de leverancier perfect gezaagd worden.

 

houten lijsten alluminium lijsten speciale houten lijsten

 

Passe-Partouts.

Er zijn twee redenen om een passe-partout te gebruiken. Een passe-partout laat het werk vaak beter uitkomen en het voorkomt dat het werk in contact komt met het glas.

Wij vinden een passe-partout minstens zo belangrijk als de lijst.

Een passe-partout met een goede breedte en verhouding laat de inhoud optimaal uitkomen. Daarom werken wij nooit met standaard maat lijsten omdat je dan het passe-partout aanpast aan de maat van de lijst en niet aan de inhoud.

Al onze passe-partouts zijn zuurvrij met een zuurvrije kern zodat uw werk veilig ingelijst is. Ze zijn verkrijgbaar in meerdere kleuren en elke gewenste buiten en binnenmaat is leverbaar. Dit geldt ook voor passe-partouts met meerdere uitsnijdingen.

 

passe-partouts passe-partouts met belijning passe-partouts

 

Glas.

Glas is er in allerlei soorten en kwaliteiten. Welk soort glas U nodig heeft c.q. wilt hangt af van het in te lijsten werk, de lichtval en natuurlijk ook van het bedrag dat u wilt besteden. Wij gebuiken twee soorten glas:

* Floatglas.

Floatglas is de meest gebruikte glassoort in de lijstenmakerij. Het is geschikt voor alle soorten omlijstingen en heeft een hoge optische kwaliteit en een lage prijs. In tegenstelling tot de meeste glassoorten is dit glas geen 2 mm., maar 1,8 mm. dik. Dit verschil in dikte zorgt ervoor dat het glas minder ”groen” is en dus minder verkleuring geeft aan het ingelijste werk. Nadeel: soms is de weerspiegeling wat hinderlijk.

 

* Perfect White Artglas.

Artglas is een soort glas waar een speciale coating op is aangebracht. Deze laag zorgt er voor dat de weerspiegeling voor 90% verdwijnt zonder dat het een matte uitstraling krijgt. Het glas is net zo dik als het floatglas. Hat Artglas is wel een heel stuk duurder dan het floatglas.

 

 

glassoorten

 

Vlak maken.

Hoewel papier vaak vlak lijkt, is dat meestal niet zo.

Door temperatuurverschillen kan papier meer of minder gaan bobbelen wat het kijkplezier niet ten goede komt. Dit is op te lossen door het met zuurvrije lijm te plakken in een vacuümpers. Ook werk met veel spanning in het papier is op deze manier doorgaans weer helemaal vlak te maken.

Reproducties etc. plakken we eigenlijk altijd standaard op.

Als plakken aan te bevelen is bij origineel werk doen we dat uiteraard in goed overleg met U.

 

Opspannen.

Veel kunst moet opgespannen worden, zoals olieverf, borduurwerk, batikken, fotoprints op linnen en canvasprints. Borduurwerken en batiks die met glas worden ingelijst worden op zuurvrij karton omgespannen.

Al het andere materiaal wordt opgespannen op een spieraam omdat linnen vaak gaat werken onder invloed van temperatuursschommelingen. Door middel van de spietjes kan het doek dan weer strak komen te staan.

Het doek kan in plaats van aan de zijkant ook onzichtbaar aan de achterkant worden vastgezet. Hiervoor moet wel voldoende ruimte aanwezig zijn rondom het kunstwerk. Deze manier van spannen wordt vaak toegepast wanneer een baklijst wordt gebruikt zodat het werk en de zijkanten zichtbaar blijven.

Oude olieverven waarvan het raamwerk kromgetrokken is herspannen we ook vakkundig en met veel zorg. En zoals voor alles wat wij leveren geldt: ook opspannen kan op elke maat.

There are no products matching the selection.