Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Viersprong

Availability: Out of stock

Los € 125,00
Litho 34/100
Maat 65 - 50
Hans Ebeling Koning, 1931-
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
Viersprong

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Johannes Gerardus (Hans) Ebeling Koning (Bilthoven, 1 april 1931) is een Nederlands kunstschilder, tekenaar en graficus.

Ebeling Koning studeerde van 1952 tot 1956 aan de Academie voor Kunst en Industrie (AKI) te Enschede en was tussen 1960 en 1987 docent tekenen en schilderen aan deze academie. Hij heeft les gegeven aan onder anderen Caspar Berger, Wim Izaks, Paul Silder, Jos Boomkamp en Albert Bouhuis. De schilder en tekenaar Koen Ebeling Koning is zijn zoon.

Ebeling Koning woonde en werkte achtereenvolgens in Diepenveen (1932-1956), Amsterdam en Den Haag (tot 1962), Enschede (tot 1976), Deventer (tot 1985), Epse (tot 2002) en Gasselte (vanaf 2002). In 1981 maakte hij een fietstocht door de Verenigde Staten en reed vijfduizend kilometer vanuit Oregon naar New York City. Zijn stamgalerie was vele jaren achtereen galerie Espace (van Eva Bendien en Rutger Noordhoek Hegt) in Amsterdam.

Hans Ebeling Koning maakt pentekeningen in Oost-Indische inkt, gouaches op papier en olieverfschilderijen op doek. Zijn grafisch werk bestaat vooral uit zeefdrukken. Hij tekent en schildert naar de waarneming en maakt voorstudies voordat hij aan een schilderij begint. Hij schildert onder andere stillevens, bloemen, landschappen en bosgezichten. Het uiteindelijke beeld is meestal tamelijk abstract met figuratieve elementen. In zijn vroegere werk speelden menselijke figuren nog een anekdotische rol, dit verdween uit het latere werk.[1] Hij wantrouwt virtuositeit en 'het grote gebaar'.

In de jaren zestig maakte hij werk dat aan popart doet denken. Het idee van de Nulbeweging om bij het maken van kunst alles wat je al van kunst meent te weten uit te bannen, sprak hem aan.[2] Tot zijn voorbeelden behoort de schilder Marsden Hartley.

Hij heeft het boekje Stadverbranden - over de stadsbrand van Enschede in 1862 - van Johan Buursink typografisch verzorgd en geïllustreerd.

Zijn schilderijen bevinden zich in particulier bezit, bedrijfscollecties en in het Historisch Museum Deventer.

 

Additional Information

Soort origineel