Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Veulens

Availability: Out of stock

Los € 15,00
Litho - 1939
Maat 24 - 30
G.V.A. Roling, 1904-1981
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
Veulens

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Gerard Victor Alphons (Gé) Röling ('s-Hertogenbosch, 16 augustus 1904 - Terwolde, 11 mei 1981) was een Nederlandse schilder en graficus

Röling studeerde aan de School voor Kunst, Techniek en Ambacht in Den Bosch (1923-1924) en vervolgde zijn opleiding aan de Rijksakademie van beeldende kunsten in Amsterdam (1927-1931). In het berin van zijn carrière (1926-1927) illustreerde Röling een kinderboek en een boek voor Kegs theehandel. Hij was leerling van onder anderen Hendrik Jan Wolter en Johannes Hendricus Jurres. In 1932 won hij de Thérèse van Duyl-Schwartzeprijs, met een portret van zijn vrouw, de schilderes Martine Antonie (eigenlijk: Tonny Grolle).[2] Na zijn studie maakte hij reizen naar Italië en Frankrijk. Hij was lid van Arti et Amicitiae in Amsterdam. Bij een van de tentoonstellingen van Arti won hij met zijn tekening Rivierlandschap de Willink van Collenprijs, een aanmoedigingsprijs voor jonge kunstenaars.

In 1940 werd Röling professor aan de Amsterdamse academie[3], als opvolger van Jurres. Hij was leider van de tekenafdeling van de academie en gaf les aan onder anderen Karel Appel, Corneille, Constant en zijn dochter Marte Röling. Later in 1957-1958 kreeg Hubertine Heijermans tekenles van hem naar levend model. In 1949-1950 gaf hij les aan het Ontario College of Art in Toronto. Vanaf 1950 woonde hij met zijn gezin in Laren.

Uit: Premie-uitgave 1939 Ter Gelegenheid Van Het 100-jarig Bestaan Der Maatschappij Arti Et Amicitiae. Vereniging Tot Bevordering Van Beeldende Kunsten.

De Maatschappij Arti et Amicitiae (= voor de kunst en de vriendschap), meestal kortweg Arti genoemd, is een Amsterdamse vereniging van beeldende kunstenaars en kunstliefhebbers, gevestigd aan het Rokin 112, hoek Spui.

De vereniging werd opgericht in 1839. In juli 1840 kocht Arti et Amicitiae bij openbare veiling het gebouw Grand Salon Duport aan het Rokin. De eerste verdieping van dit pand werd in 1841 door M.G. Tétar van Elven, directeur van de afdeling bouwkunst aan de Koninklijke Academie voor beeldende kunst in Amsterdam, verbouwd tot 'kunstzaal'. Rond 1854 verwierf Arti een achterliggend winkelpand aan de Kalverstraat en het aangrenzende, op de hoek van het destijds ongedempte Spui en het Rokin gelegen, logement Het Wapen van Utrecht.

Achter de huidige gevel, die sinds de verbouwing in 1856 (J.H. Leliman) het aanzien van de panden tot een geheel maakt, bevinden zich tentoonstellingszalen, bestuurskamers en een besloten sociëteit. Het interieur is voor een groot deel ontworpen door de architect Berlage. Het erebord in het trappenhuis vermeldt een lange rij van illustere leden, zoals: Lizzy Ansingh, George Hendrik Breitner, Marius Bauer, Bernard Blommers, de gebroeders Jacob, Willem en Matthijs Maris, Isaac en Jozef Israels, Lourens Alma Tadema, Hendrik Willem Mesdag, Jan Sluijters, Jan Toorop, Johan Hendrik Weissenbruch, Willem Witsen, Coba Ritsema en Kees Maks.

Additional Information

Soort origineel