Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Collage naakt

Availability: Out of stock

Los € 95,00
Litho 9/10 - 1971
Maat 50 - 65
Herman Geerdink, 1951-2005
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
Collage naakt

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Herman Wilhelm Geerdink, Nederlandse collagekunstenaar, graficus, schilder, tekenaar, Geboren te Emmeloord (Noordoostpolder) 1-9-1951,

Herman Geerdink kreeg zijn opleiding aan de AKI in Enschede en werkte aan de Ateliers 63 in Haarlem.

Aanvankelijk vooral lithograaf, schakelde hij over op technieken als de collage, de lijntekening, borduurwerk, sjabloontekening, het schilderen en combinaties hiervan. De grafische technieken zijn nooit helemaal verdwenen uit zijn werk. De laatste jaren houdt hij zich bezig met de houtdruk en linoleumdruk en combineert deze met het schilderen. Doorgaans werkt hij op grote formaten. Ook de opbouw van het beeld is complex en de harmonie moet met behulp van ordening en herhaling van patronen (decoratie) beheerst worden. In een enkel werk wordt het decoratieve karakter bewust verstoord door een motief centraal op de voorgrond te plaatsen.

Als basis gebruikt de kunstenaar in veel gevallen een collage van foto's uit kranten, tijdschriften of reclamefolders. Deze collages worden eerst bewerkt. Eroverheen worden geometrische patronen of rasters aangebracht. Soms volgt dan een derde laag met daarin vaak ook weer een ander motief. De veelheid aan uiteenlopende motieven die door de kunstenaar bijeen gebracht worden, kunnen zowel verheven als banaal zijn. Daarbij lijkt hij door zijn manier van vormgeven het banale te willen verheffen door het aan het verhevene gelijkwaardig te maken. Dat brengt in herinnering dat de Pop Art aan de oorsprong heeft gestaan van zijn kunstenaarschap. Mogelijk wil de kunstenaar Geerdink de banaliteit van het bestaan verzoenen met een hogere, en meer spirituele, werkelijkheid.

De kracht van Herman Geerdink is het spel dat hij veroorzaakt door een vragende toon in zijn werk te plaatsen. Vormen zijn herkenbaar als prototypen: een ijsje, krakeling of paardebloem. Het zijn dagelijkse voorwerpen en gebeurtenissen, maar wel gekoppeld aan een eigen betekenis. Hij speelt ermee in zijn werk en als kijker wordt je voldoende duidelijkheid gegeven om herkenning te ervaren.

Additional Information

Soort origineel