Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Bezit

Availability: Out of stock

Los € 65,00
Zeefdruk
Maat 31 - 40
Jean Pierre Rawie, 1951-
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
next
Bezit

Alle afbeeldingen


Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Dichter, vertaler en bloemlezer. Zoon van een dominee. Opgegroeid in Winschoten. Hij studeerde Slavische en Romaanse filologie aan de Rijksuniversiteit Groningen.

Van 1975 tot en met 1977 was hij redacteur van het satirische Groninger studentenblad 'De Nieuwe Klerke'. Daarin publiceerde hij o.a. onder de naam Albert Zondervan - een pseudoniem dat hij deelde met z'n boezemvriend Driek van Wissen (1943-2010). Samen met Van Wissen bracht hij de bundel De match Luteijn Donner: een schaakcursus in twee maal twaalf sonnetten (Holmsterland, 1976) uit.

Hij vertaalde ondermeer poëzie van Aleksander Blok en Fjodor Tjoettsjev. In 1989 ontving hij voor zijn oeuvre de Wessel Gansfortprijs van de Provincie Groningen.

Rawie was betrokken bij de Fuji Art Association - een gezelschap figuratief werkende kunstenaars, bestaande uit Trudy Kramer, Wout Muller, Matthijs Röling, Ger Siks en Clary Mastenbroek. De groep bestaat ook uit dichters. Naast Jean Pierre Rawie worden Fritzi Harmsen van Beek en C.O. Jellema gerekend tot de groepsleden.

Rawie overleefde een acute pancreasontsteking (1987) en een herseninfarct (2011). Vanaf 1989 verschenen vele herdrukken van zijn bundels. Met Van Wissen publiceerde hij ondermeer de driedelige Rijmkroniek des Vaderlands (2005-2010).

'Ik schrijf niet voor de critici, maar voor de eeuwigheid. Hierbij moet je wel even mijn glimlach beschrijven, anders denken ze weer dat ik arrogant ben.' (Jean Pierre Rawie, 2000)

Additional Information

Soort origineel