Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

de Schoonheid

Availability: Out of stock

Los € 185,00
Ets 4/10 - 1981
Maat 65 - 45
Guillaume le Roy, 1938-2008
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
de Schoonheid

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Naamsvarianten Guillaume Leroy, Guillaume le Roy, Guillaume Louis Le Roy,

Voormalige docent van de Kampense kunstacademie.

Le Roy gaat in 1958 naar de Rietveld Academie (Kunstnijverheidschool Amsterdam afd. vrije grafiek) en specialiseert zich in tekenen en grafiek. Na zijn afstuderen In 1962 trekt hij naar Frankrijk. Daar leert hij de Nederlandse schilder Bram van de Velde en de Italiaanse beeldhouwer Giacometti kennen, die hem blijvend beïnvloeden. Zo leert Van de Velde dat het om persoonlijke ervaringen gaat, niet om de realiteit. Eenmaal terug in Amsterdam in 1963 kan Le Roy van weer van vooraf aan beginnen.

Vaak geïnspireerd door poëzie, bijv. Baudelaire, Lautreamont, Bert Schierbeek, maakt hij kleine series houtsneden of etsen op groot formaat, meest voor bibliofiele edities. Le Roy maakt geen illustraties bij hun poezie, ze vormen het startsein voor zijn eigen verbeelding. Het onzegbare zichtbaar maken vindt hij de belangrijkste taak van een kunstenaar.

Hoewel hij een kleurige periode heeft gekend, zijn zwart en wit voor hem altijd het belangrijkst gebleven, later verlevendigd door een klein element in een primaire kleur.

Le Roy is een gedreven en zeer oorspronkelijk graficus met een klein publiek, hetgeen verband zal houden met zijn lyrisch abstracte en mystieke instelling, geestverwant aan H.N.Werkman en H.van Kruiningen.

Additional Information

Soort origineel