Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Abstract

Availability: Out of stock

Los € 175,00
ets 68/100 - 1979
Maat 48 - 36
Ger Lataster, 1920-
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
Abstract

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Ger Lataster (Schaesberg, 16 februari 1920) is een Nederlands kunstschilder, die meestal wordt gekarakteriseerd als abstract expressionist.

Lataster, zoon van een mijnwerker, volgde de Kunstnijverheidsschool in Maastricht. Vervolgens ging hij naar Amsterdam om aan de Rijksakademie van Beeldende Kunsten te studeren (1941–2; 1946–8). Lataster wordt gerekend tot de zogenaamde "Amsterdamse Limburgers", waartoe ook Pieter Defesche, Jef Diederen en Lei Molin behoren.

In 1963 stond Lataster met Mari Andriessen, Nic Jonk, Theo Mulder en Wessel Couzijn aan de wieg van de alternatieve kunstopleiding Academie '63 (later Atelier '63 genoemd) te Haarlem, nu gevestigd als De Ateliers in Amsterdam. Motivatie tot dit initiatief was de wens om tegemoet te komen aan de behoefte van jonge kunstenaars om een periode te werken onder kritische begeleiding van meer ervaren kunstenaars.

Bekende werken van Lataster zijn het schilderij 'Spelende kinderen' (1954, opdracht gemeente Heerlen) en de monumentale plafondschildering voor het Mauritshuis in Den Haag ('Icarus Atlanticus', 1987-88).

Zijn werk is vertegenwoordigd in een groot aantal museale collecties in binnen- en buitenland, waaronder het Stedelijk Museum Amsterdam. Lataster is een van Nederlands meest succesvolle kunstenaars van zijn generatie.

De 90-jarige schilder is op vrijdag 11 juni 2010, tijdens de opening van de tentoonstelling ‘Who’s afraid of Ger Lataster’ in de Grote of Barbarakerk van Culemborg benoemd tot Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw.

Additional Information

Soort origineel