Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Essen (Groningen)

Availability: Out of stock

Gelijst € 1.650,00
Krijttekening - 1941
Maat 86 - 63
Jan Altink, 1885-1971
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
Essen (Groningen)

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Essen is een klein gehucht in de gemeente Haren in de provincie Groningen, gelegen direct aan de rand van de stad Groningen. Het ligt in de groene buffer tussen de stad en het dorp Haren.

In 1215 werd hier een vrouwenklooster gesticht dat behoorde tot de orde van de Cisterciënzers. Dit klooster Yesse (later ook wel klooster Essen genoemd) heeft bestaan tot 1594. Bij de reformatie kwam het in handen van de provincie Groningen die het klooster sloot. Het klooster genoot enige bekendheid omdat het over een wonderdadig Mariabeeld zou hebben beschikt. Van het klooster is tegenwoordig geen spoor terug te vinden.

Het huidige Essen bestaat uit ongeveer 20 boerderijen die aan een rondlopende straat liggen. Lopend door die straat is het moeilijk voorstelbaar dat de Grote Markt van Groningen op 5 km afstand ligt.

Het voortbestaan van het gehucht wordt al jaren bedreigd door plannen om ten zuiden van Groningen een nieuwe rondweg aan te leggen, de zogenaamde Zuidtangent. De gemeente Haren heeft zich daar steeds tegen verzet.

Jan Altink (Groningen, 21 oktober 1885 - aldaar, 6 december 1971) was een der veelzijdigste schilders uit het Hollandse Expressionisme. Hij stamde uit een veehoudersgezin en kreeg zo zijn voorkeur voor het plattelandsleven mee. Niettemin werkte hij ook in Keulen en Hamburg, aan de Italiaanse Riviera en in Zwitserland.

Toen hij 15 jaar werd, liet hij zich inschrijven aan de Academie Minerva in zijn geboortestad. Hij bleef er opleiding volgen tot 1907. Tot zijn vroegste opleiders hoorden F.H. Bach en D. De Vries Lam.

In 1915 startte hij een zelfstandig reclamebureau. Drie jaar later stond hij op het voorplan bij de oprichting van de bekende Groningse kunstenaarsgroep De Ploeg. In 1921 werd hij er de secretaris van en meermaals trad hij op als jurylid bij de exposities van de kring.

Beïnvloed door de 5 jaar jongere Jan Wiegers gaf Altink, in 1924, het Groningse Oerprovincialisme op en nam hij het heftiger kleurenpalet van het Expressionisme over, toch emotioneel ingetogen verbonden blijvend aan het Groningse landschap.

Vanaf 1934 werd hij zelf leraar aan de Groningse Academie. Hij ontwierp ook exlibris en in ieder geval een boekband voor uitgever Bosch en Keunig in 1937 (Vonken van het verleden).

In 1955 kreeg hij, omwille van zijn indrukwekkende kunstprestatie, de Culturele prijs van de provincie Groningen.

Enkele van zijn leerlingen waren D. Meedema, E. J. Scheffers, K. J. Woltil, E. Wieringa, Remko J. Watjes, A. H. Plaisier, Marten Klompien, W. Hoving, Ruurd Elzer.

Additional Information

Soort origineel