Telefoonnummer Ongering

Welkom bij Ongering!

terug naar overzicht

Boerenkar

Availability: Out of stock

Los € 85,00
Ets postuum signatuurstempel
Maat 25 - 22
Jan Wiegers, 1893-1959
origineel

Om te bestellen neem contact op met Ongering.
050 - 312 36 77 of met mail naar
info@ongering.nl
Boerenkar

Klik op de afbeelding om te vergroten.

Details

Jan Wiegers (Kommerzijl, 31 juli 1893 – Amsterdam, 30 november 1959) was een Nederlands expressionistisch schilder. Hij was de voortrekker van De Ploeg in Groningen.

 Wiegers kreeg zijn opleiding aan de Academie Minerva te Groningen, maar hij bezocht ook de Academie van Rotterdam en die van Den Haag.

 Tijdens een verblijf in het Zwitserse Davos, in 1920, raakte hij bevriend met de Duitse expressionist Ernst Ludwig Kirchner door wie hij in zijn kunst sterk werd beïnvloed.

 Toen had hij al, in 1917, de Groningse kunstenaarsbeweging De Ploeg op gang gebracht. Anders dan de expressionisten uit de Bergense School brachten Wiegers en de Ploegers, naar het voorbeeld van het Duitse Expressionisme, een opvallend heftig bewogen kleurenpalet. Tot die groep behoorden Johan Dijkstra, Jan van der Zee, Hendrik Werkman, George Martens, Jacob Gerard Hansen, Jan Altink, J.G. Jordens, Marinus Heijnes en Ekke Abel Kleima.

 In 1934 verliet hij Groningen en ging naar Amsterdam om daar te gaan wonen en werken. Hij werd er in 1953 hoogleraar aan de Rijksacademie, en stierf er op 66-jarige leeftijd.

 

Additional Information

Soort origineel